Sposób przygotowania:
Pizza ośmiorniczka
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, żółtko i zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy stopione masło i zagniatamy jeszcze przez chwile. Odstawiamy do wyrośnięcia, około 30 minut. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Formujemy kule i przekładamy ją na papier do pieczenia. Wałkujemy na kształt dużego koła. Możemy już przenieść je wraz z papierem na blachę. Na środku ciasta kładziemy miskę lub talerz o średnicy o połowę mniejszej. Nożem robimy nacięcia tak, alby powstało 8 kawałków- ramion ośmiornicy. Masło łączymy z koncentratem pomidorowym. Powstałą mieszanką smarujemy środek ciasto. Z kiełbaski odkrawamy 8 plastrów, z papryki dwa mniejsze kawałki na oczy i jeden większy na usta a z pieczarki również dwa kawałki na oczy. Resztę składników kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Na każdy z 8 kawałków ciasta nakładamy dodatki. Możemy po jednym rodzaju lub każdego po trochu. Zawijamy jak podłużne bułeczki. Na końcu "ramion" układamy po plasterku kiełbaski, wzdłuż możemy położyć dowolne składniki. Na środku ośmiorniczki układamy najpierw kiełbaskę, potem cebule, pieczarki, paprykę oraz ser. Z pozostawionych kawałków papryki i pieczarek robimy oczy oraz usta. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.