Sposób przygotowania:
Pizza po łowicku
W misce lub na stolnicy wyrobić ciasto z przesianej mąki, pokruszonych drożdży, 6 łyżek oleju, szczypty soli, wody i stosownej do własnych upodobań ilości pieprzu. Wody należy dodać tyle, żeby ciasto nabrało elastycznej ale zwartej konsystencji. Wyrabiać ciasto do chwili, gdy przestanie kleić się do rąk. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować olejem. Dno i boki tortownicy (ok. 2-3 cm) wylepić ciastem i odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie dusić do miękkości w garnku pod przykryciem z 2 łyżkami oleju. Do cebuli dodać odrobinę soli. Miękką cebulę odstawić do ostudzenia. Ciasto w tortownicy posmarować olejem a następnie rozsmarować na nim 6-7 łyżek „Sosu pieczarkowego Łowicz”. Na sos pieczarkowy rozsypać piórka duszonej cebuli i trochę pieprzu. Wierzch pizzy posypać rozdrobnionym żółtym serem. Piec w piekarniku aż pizza nabierze lekko złocistego koloru. Pizza smakuje wybornie sama, jak również z dodatkiem surówki z kapusty.
pacpaw
Trufla