Trufla

Trufla

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pizza po łowicku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna pizza na chrupiącym cieście drożdżowym.

Pizza po łowicku

Składniki:

Pizza po łowicku

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • Przegotowana, ciepła woda
  • 10 łyżek oleju
  • 6-7 łyżek Sosu pieczarkowego Łowicz
  • 1 spora cebula
  • 30 dag żółtego sera
  • Pieprz
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Pizza po łowicku
W misce lub na stolnicy wyrobić ciasto z przesianej mąki, pokruszonych drożdży, 6 łyżek oleju, szczypty soli, wody i stosownej do własnych upodobań ilości pieprzu. Wody należy dodać tyle, żeby ciasto nabrało elastycznej ale zwartej konsystencji. Wyrabiać ciasto do chwili, gdy przestanie kleić się do rąk. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować olejem. Dno i boki tortownicy (ok. 2-3 cm) wylepić ciastem i odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie dusić do miękkości w garnku pod przykryciem z 2 łyżkami oleju. Do cebuli dodać odrobinę soli. Miękką cebulę odstawić do ostudzenia. Ciasto w tortownicy posmarować olejem a następnie rozsmarować na nim 6-7 łyżek „Sosu pieczarkowego Łowicz”. Na sos pieczarkowy rozsypać piórka duszonej cebuli i trochę pieprzu. Wierzch pizzy posypać rozdrobnionym żółtym serem. Piec w piekarniku aż pizza nabierze lekko złocistego koloru. Pizza smakuje wybornie sama, jak również z dodatkiem surówki z kapusty.