cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Pizza razowa ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zachciało mi się pizzy razowj ze szparagami i oto ona......

Pizza razowa ze szparagami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza razowa ze szparagami

 

 

  • 4 łyżki gęstej" passaty" pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonej /lub swieżej / bazylii
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szparagi zielone /kilka sztuk/
  • ok.80 g mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza razowa ze szparagami
-Sos pomidorowy wymieszać z oliwą, bazylią, doprawić do smaku. -Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końce i obrać /jeśli wymagają/ . -Przekroić wzdłuż na połówki i przełożyć do miski. -Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem , wymieszać i odstawić. -Drożdże dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości wody .Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać. -Dodać wodę, rozpuszczone drożdże i drewniana łyżką zarobić ciasto dodając pod koniec oliwę. -Gładkie, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -Po upływie ok.1 godziny podrośnięte ciasto odpowietrzyć, przełożyć na blat i rozciągnąć przy pomocy dłoni nadając mu dowolny kształt. -Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. -Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować sosem pomidorowym . -Na wierzchu ułożyć szparagi i mozzarellę / prawidłowo mozzarellę powinno sie nałożyć na pizzę 10 minut przed końcem pieczenia/. -Odstawić do podrośnięcia na ok.20-30 minut. -Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C i wstawić blaszkę z podrośniętym ciastem. -Piec ok. 20-25 minut. Po upieczeniu można skropić delikatnie oliwą z oliwek i.........smacznego!
Pizza razowa ze szparagami
Z podanych składników przygotować ciasto.
Pizza razowa ze szparagami
Uformować pizzę nałozyć sos szparagi i mozzarellę.
Pizza razowa ze szparagami
Pizzę piec w gorącym piekarniku ok 25 minut a podawać po lekkim przestygnięciu.