Sposób przygotowania:
Pizza razowa ze szparagami
-Sos pomidorowy wymieszać z oliwą, bazylią, doprawić do smaku. -Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końce i obrać /jeśli wymagają/ . -Przekroić wzdłuż na połówki i przełożyć do miski. -Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem , wymieszać i odstawić. -Drożdże dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości wody .Mąkę umieścić w misce, dodać sól, cukier i wymieszać. -Dodać wodę, rozpuszczone drożdże i drewniana łyżką zarobić ciasto dodając pod koniec oliwę. -Gładkie, sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -Po upływie ok.1 godziny podrośnięte ciasto odpowietrzyć, przełożyć na blat i rozciągnąć przy pomocy dłoni nadając mu dowolny kształt. -Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. -Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować sosem pomidorowym . -Na wierzchu ułożyć szparagi i mozzarellę / prawidłowo mozzarellę powinno sie nałożyć na pizzę 10 minut przed końcem pieczenia/. -Odstawić do podrośnięcia na ok.20-30 minut. -Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C i wstawić blaszkę z podrośniętym ciastem. -Piec ok. 20-25 minut. Po upieczeniu można skropić delikatnie oliwą z oliwek i.........smacznego!