Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Domowa pizza hawajska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa pizza hawajska: z sosem pomidorowym, ze świeżym ananasem i szynką, posypana mozzarellą. Smakuje wyśmienicie.

Domowa pizza hawajska

Składniki:

Domowa pizza hawajska

Na ciasto:

Na sos:

Dodatki:

  • kawałek ananasa
  • 5 plastrów szynki
  • 10 dag sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Domowa pizza hawajska

ETAP 1:

Domowa pizza hawajska
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Świeże drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 1 łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozczyn z drożdży i sól. Ciasto mieszamy przez kilka minut łyżką, a następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy odstaje od dłoni.

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki wkładamy do garnka, dodajemy oliwę, czosnek rozgnieciony przez praskę i przyprawy. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy.

ETAP 2:

Domowa pizza hawajska
Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę

Ananasa obieramy, wycinamy łyko, resztę ananasa kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Domowa pizza hawajska
Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach

Ser ścieramy na tarce.

ETAP 4:

Domowa pizza hawajska
Pizzę pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut

Blat do pieczenia pizzy porządnie rozgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Ciasto rozwałkowujemy i nadajemy mu kształt koła. Ciasto przekładamy na blat do pieczenia pizzy. Wykładamy sos, ananasa i szynkę. Pizzę posypujemy serem i pieczemy przez 15 minut