Sposób przygotowania:
Domowa pizza hawajskaETAP 1:
Świeże drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. Dodajemy 1 łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozczyn z drożdży i sól. Ciasto mieszamy przez kilka minut łyżką, a następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy odstaje od dłoni.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy sos. Pomidory z puszki wkładamy do garnka, dodajemy oliwę, czosnek rozgnieciony przez praskę i przyprawy. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy.
ETAP 2:
Ananasa obieramy, wycinamy łyko, resztę ananasa kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Ser ścieramy na tarce.
ETAP 4:
Blat do pieczenia pizzy porządnie rozgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.
Ciasto rozwałkowujemy i nadajemy mu kształt koła. Ciasto przekładamy na blat do pieczenia pizzy. Wykładamy sos, ananasa i szynkę. Pizzę posypujemy serem i pieczemy przez 15 minut