Sposób przygotowania:
Pizza syta
Najpierw przygotujemy sos. Ząbki czosnku bardzo drobno kroimy. Dodajemy bazylię oraz oregano i ucieramy w moździerzu. Koncentrat pomidorowy łączymy z sosem chili. Dodajemy utarte z czosnkiem zioła i mieszamy. Przechodzimy do wyrobu spodu pizzy. Drożdże rozgrabiamy z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę i odstaną wodą z drożdżami i cukrem. Mieszamy ciasto dość energicznie przez około 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozciągam na blaszce. Wierzch pizzy smaruje oliwą i sosem pomidorowym słodko-pikatnym. Posypujemy startym serem. Następnie kładziemy piórka cebuli, plasterki pieczarek oraz paski wędliny. Na końcu jeszcze dodajemy paprykę również pokrojoną w paski, połówki oliwek i jeszcze posypujemy odrobiną starego sera. Pieczemy w temp. 200°C około 25 minut.