pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pizza syta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

domowa pizza, która zaspokoi największy głód

Pizza syta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza syta

 

  • Sos słodko-pikantny
  • czosnek ząbki 2, oregano 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, koncentrat pomidorowy 90g, sos chili słodko
  • Ciasto na pizze:
  • mąka 125g, drożdże 12g, sól 1/4 łyżeczki, cukier 1/4 łyżeczki, woda letnia 75ml, oliwa 20ml
  • domowa 5 plasterków, papryka żółta ½, ser żółty 20 dag, oliwa 1 łyżka, oliwki czarne 5,

Sposób przygotowania:

Pizza syta
Najpierw przygotujemy sos. Ząbki czosnku bardzo drobno kroimy. Dodajemy bazylię oraz oregano i ucieramy w moździerzu. Koncentrat pomidorowy łączymy z sosem chili. Dodajemy utarte z czosnkiem zioła i mieszamy. Przechodzimy do wyrobu spodu pizzy. Drożdże rozgrabiamy z letnią wodą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę i odstaną wodą z drożdżami i cukrem. Mieszamy ciasto dość energicznie przez około 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozciągam na blaszce. Wierzch pizzy smaruje oliwą i sosem pomidorowym słodko-pikatnym. Posypujemy startym serem. Następnie kładziemy piórka cebuli, plasterki pieczarek oraz paski wędliny. Na końcu jeszcze dodajemy paprykę również pokrojoną w paski, połówki oliwek i  jeszcze posypujemy odrobiną starego sera. Pieczemy w temp. 200°C około 25 minut.
Pizza syta
ciemnymi oliwkami
Pizza syta
wędliną domową
Pizza syta
cebulą i pieczarkami
Pizza syta
Sos pomidorowy przgotowujemy łącząc przecier pomidorowy