Sposób przygotowania:
Pizza włoska
1. 1. Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę, wymieszaj. Gdy rozczyn będzie miał konsystencję gęstej śmietany- odstaw na kilka minut. Dosypuj partaiami mąkę, sól i oliwę. 2. 3. 2. Krótko wyrabiaj ciasto dłońmi. Mąkę dosypuj, dopóki ciasto nie będzie odstawać od dłoni. Zrób z niego kulę, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia. 4. 5. 3. Ciasto starannie rozwałkuj na posypanym maką blacie. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i rozłóż na niej ciasto, formując podwyższony brzeg. 6. 7. 4. Wierzch pomaruj niezbyt grubo koncentratem pomidorowym. ułóż dodatki na pizzy, posyp tartym serem. Piecz około 25 min w tem. 250 stopni.