Sposób przygotowania:
Pizza z boczkiem papryką i serem pleśniowymCiasto:
Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na dwa okrągłe placki, ułożyć na blasze.
Nadzienie:
Placki drożdżowe smarujemy ajvarem, układamy plasterki pokrojonych pieczarek, boczku, cukinii oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski, całość oprószamy przyprawą do pizzy.
ETAP 3:
Na wierzchu kładziemy pokrojony cieniutko ser pleśniowy wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 20 minut, podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego!
marcinka