Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pizza z boczkiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza z boczkiem, pieczarkami i kukurydzą to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Taka pizza najlepiej smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Pizza z boczkiem i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z boczkiem i kukurydzą

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml maślanki
  • 2 łyżki oliwy
  • Pozostałe składniki:
  • 15 dag boczku parzonego
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa jarzynka
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3-4 łyżki groszku z kukurydzą
  • zioła prowansalskie

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza z boczkiem i kukurydzą
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane pieczarki, wymieszać z ketchupem i koncentratem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyłożyć sos z pieczarkami, posypać osączoną kukurydzą z groszkiem, ułożyć pokrojony w plasterki boczek, posypać ziołami i startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut. 
Pizza z boczkiem i kukurydzą
Do rozczynu dodać wsystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto
Pizza z boczkiem i kukurydzą
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pieczarki wymieszać z koncentatem i ketchupem
Pizza z boczkiem i kukurydzą
Pieczarki z sosem wyłożyć na rozwałkowane ciasto
Pizza z boczkiem i kukurydzą
Ułożyć przygotowane składniki posypać serem