madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pizza z szynką wg madi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pizza w moim domu mogłaby być codziennie;)

Pizza z szynką wg madi

Składniki:

Pizza z szynką wg madi

 

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką wg madi
Drożdże rozkruszyć w pół szklanki wody, odstawić, aby zaczęły pracować. Gdy drożdże zaczną już pracować, wylewamy je do miski. Następnie dodajemy tyle mąki, aby ciasto było gęste. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy zioła prowansalskie i szczyptę soli, jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto już nam wyrośnie przekładamy je na dużą blachę i polewamy keczupem. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub drobną kostkę. Następnie pieczarki wraz z cebulą dusimy na wolnym ogniu, aż pieczarki będą miękkie. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w półplasterki. Żółty ser ścieramy na tarce. Kukurydzę osączamy z zalewy. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na ciasto wykładamy pieczarki, szynkę, pomidory, kukurydzę, brokuł. Całość posypujemy obficie żółtym serem, polewamy ponownie keczupem. Wierzch można dodatkowo posypać ziołami prowansalskimi. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu pizzę można dodatkowo polać keczupem. Podajemy gorącą.