Sposób przygotowania:
Pizza z chorizo i czarnymi oliwkami
Mąkę przesiać do miski. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, utrzeć je ze szczyptą cukru, odebranymi z miski dwoma płaskimi łyżkami mąki i niewielką ilością letniej wody na gładką papkę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodać sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolać partiami letnią wodę. Następnie ręcznie wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przebić ciasto ręką, krótko przerobić. Oprószone mąką ciasto uformować palcami na kształt cienkiego placka o średnicy około 28 cm, ułożyć je na blaszce. Wierzch posmarować ketchupem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posypać przyprawą. Rozłożyć kiełbasę i pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypać startym na średnich oczkach żółtym serem. Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 15-20 minut.
anemon
edytaha
Dziękuję :) Była pyszna, a ja uszczknęłam tylko kawalątek ze względu na dietę :(