Sposób przygotowania:
Pizza z czarnuszką szalotką i szynką
Zaczynam od ciasta. Drożdże mieszam z mlekiem, wlewam do miski z mąkami, dodaję resztę składników i wyrabiam mięciutkie ciasto. Blaszkę 30 x 36 cm ,wykładam papierem do pieczenia, rozciągam na papierze wyrobione ciasto.
Przygotowuję sos, ajwar łączę z koncentratem pomidorowym, dodaję zioła, mieszam całość i smaruję nim ciasto. Szalotki obieram, kroję w piórka i wykładam na sos , szynki strzępię w palcach i rozkładam na pizzy. Na wierzch sypię tarty ser.
Piekę w 160-170 st. C przez 25 – 30 minut.
Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
Przygotowuję sos, ajwar łączę z koncentratem pomidorowym, dodaję zioła, mieszam całość i smaruję nim ciasto. Szalotki obieram, kroję w piórka i wykładam na sos , szynki strzępię w palcach i rozkładam na pizzy. Na wierzch sypię tarty ser.
Piekę w 160-170 st. C przez 25 – 30 minut.
Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.
edytaha
zbysiowa
Smacznego:) Czarnuszka pycha :D