marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z grzybami i łazankami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto do pizzy wyrobić i zagnieść oraz odstawić do wyrośnięcia.Przygotować nadzienie,ciastem wylepić blachę,nadziewać.Piec 30m

Pizza z grzybami i łazankami.

Składniki:

Pizza z grzybami i łazankami.

 

  • Ciasto:
  • 250 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Nadzienie:
  • 40 dag.suszonych grzybów leśnych,
  • 3 szklanki ugotowanego makaronu łazanki,
  • 2 średnie czuszki,
  • 1 por(biała część) lub średnia cebula,
  • 15 dag.sera cheddara lub goudy,
  • pasta pomidorowa z suszonych pomidorów,
  • łyżka oleju do posmarowania blachy.

 

Sposób przygotowania:

Pizza z grzybami i łazankami.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej lub zalać wrzątkiem,odsączyć, pokroić na paski.Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i letniej wody,odstawić na 15 min.Następnie wsypać przesianą mąkę,dodać dwie łyżeczki soli i trzy łyżki oliwy z oliwek.Wyrobić i zagnieść,podsypując mąką pod spód.Odstawić misę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godz.Makaron wrzucić na lekko wrzącą i osoloną wodę i ugotować"al dente", odcedzić.Czuszkę,por lub cebulę oczyścić,opłukać i posiekać na drobne talarki,grzyby obsmażyć na oliwie z 2 min.,ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,blachę posmarować lekko olejem i wylepić rozwałkowanym ciastem,posmarować pastą pomidorową powierzchnię ciasta,rozłożyć grzyby,pokrojone por lub krążki cebuli i czuszkę posiekaną bez nasion,łazanki i posypać startym serem żółtym po wierzchu.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min.Po upieczeniu wyjąć blachę,pizzę pokroić radełkiem kolistym i nakładać ciasto łopatką kuchenną na talerze.