Sposób przygotowania:
Pizza z grzybami i łazankami.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej lub zalać wrzątkiem,odsączyć, pokroić na paski.Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i letniej wody,odstawić na 15 min.Następnie wsypać przesianą mąkę,dodać dwie łyżeczki soli i trzy łyżki oliwy z oliwek.Wyrobić i zagnieść,podsypując mąką pod spód.Odstawić misę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godz.Makaron wrzucić na lekko wrzącą i osoloną wodę i ugotować"al dente", odcedzić.Czuszkę,por lub cebulę oczyścić,opłukać i posiekać na drobne talarki,grzyby obsmażyć na oliwie z 2 min.,ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,blachę posmarować lekko olejem i wylepić rozwałkowanym ciastem,posmarować pastą pomidorową powierzchnię ciasta,rozłożyć grzyby,pokrojone por lub krążki cebuli i czuszkę posiekaną bez nasion,łazanki i posypać startym serem żółtym po wierzchu.Wstawić blachę z ciastem do piekarnika na 30 min.Po upieczeniu wyjąć blachę,pizzę pokroić radełkiem kolistym i nakładać ciasto łopatką kuchenną na talerze.