Sposób przygotowania:
Pizza z grzybami leśnymi
Ciasto: Mąkę przesiać do miski dodać orkiszową lub inną pełnoziarnistą ,dodać drożdze oliwę cukier sól i wodę wbić jajo i całosć dokładnie wymieszać .Zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i jeszcze raz ponownie wyrobić gdy troszkę podrośnie. Ciasto podzielić na małe placuszki uformowac kule i lekko spłaszczyć na stolnicy oprószonej mąką.Farsz: Obrane ze skórek maślaczki -wieksze przekroić na kwałki zalać wodą i zagotować ,odcedzić na sicie. w rondelku roztopić masło wrzucic obgotowane grzyby i dusić ,w między czasie dorzucić do nich pokrojoną w kosteczkę cebulę i dusić wszystko razem doprawić ziołami dalmatyńskimi ewentualnie solą do smaku i dusić aż nadmiar płynu odparuje i maślaczki będa miękkie.Dzięki obgotowaniu grzyby nie będą ślimate.Małe placki ciasta smarujemy cienko każdy lutenicą kładziemy po porcji farszu i posypujemy grubo startym serem zółtym.Wkąłdamy do pieca i pieczemy 25 minut w temp 180*Aż brzegi się zrumienią.Po upieczeniu podajemy gorące. Smacznego!