Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem
Do miseczki kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut. Na stolnicę lub blat kuchenny wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy sól i pieprz i wlewamy drożdże. Wlewamy olej i z całości zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe przez 15 minut.
Następnie ciasto przekładamy do miski i oprószamy je mąką, przykrywamy i zostawiamy na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Umytego i osuszonego fileta kroimy w paski i wrzucamy do miski.
Posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kształt blaszki w której będziemy piec pizzę. Na cieście rozsmarowujemy sok pomidorowy i wykładamy na niego 2/3 startego sera. Na serze układamy kukurydzę i pieczarki.
Następnie układamy paseczki fileta i całość ponownie posypujemy startym serem.Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220C na 20 minut.
Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym.
Następnie ciasto przekładamy do miski i oprószamy je mąką, przykrywamy i zostawiamy na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Umytego i osuszonego fileta kroimy w paski i wrzucamy do miski.
Posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na kształt blaszki w której będziemy piec pizzę. Na cieście rozsmarowujemy sok pomidorowy i wykładamy na niego 2/3 startego sera. Na serze układamy kukurydzę i pieczarki.
Następnie układamy paseczki fileta i całość ponownie posypujemy startym serem.Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220C na 20 minut.
Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym.