jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa pizza to taka, której nie kupimy w najlepszej pizzerii. Tutaj sami decydujemy o dodanych składnikach, oraz o ich proporcjach.

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie

CIASTO:

  • Ok 40 dag mąki chlebowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • 0,5 szklanki gęstego dyniowego puree,
  • 4 dag drożdży,
  • Ok 1/4 łyżeczki soli do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • Przyprawa do pizzy (1 łyżeczka),
  • 1 jajko

NADZIENIE

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • ok 6 pomidorków koktajlowych,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 5-6 pieczarek,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 laska kiełbasy,
  • 4 łyżki domowego sosu pomidorowego do pizzy,
  • Olej,
  • Natka pietruszki do posypania (lub bazylia),
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie

ETAP 1

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie
Łączymy ze sobą składniki ciasta

CIASTO: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letnim mleku.

Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajko, dynię, sól, pieprz, przyprawę do pizzy do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dodanej dyni.

Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut.

ETAP 2

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę

Po tym czasie powinno fajnie odchodzić od ręki.

Gotowe przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 60 minutach ciasto jest gotowe.

ETAP 3

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie
Jarmuż obsmażamy na patelni

NADZIENIE: W trakcie, gdy ciasto rośnie pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki przekrawamy na połowę.

Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser oraz kiełbasę kroimy w plasterki. Miękkie części jarmużu oddzielamy od grubej łodygi.

Tak przygotowany chwilkę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci on objętość. Dodatkowo doprawiamy go do smaku.

ETAP 4

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie
Sos pomidorowy wykładamy na środek pizzy

Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę i cienko je rozciągamy, tak by powstała „zgrabna” pizza.

Brzegi ciasta dodatkowo smarujemy jajkiem. Środek pizzy smarujemy pomidorowym sosem

ETAP 5

Pizza z jarmużem na dyniowym spodzie
Składniki nadzienia wykładamy na wierzch pizzy

Na sos wykładamy warstwę jarmużu. Na jarmuż wykładamy pozostałe składniki nadzienia. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie, pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki i podajemy.


Tagi:

pizza warzywa