Sposób przygotowania:
Pizza z jarmużem na dyniowym spodzieETAP 1
CIASTO: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w letnim mleku.
Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajko, dynię, sól, pieprz, przyprawę do pizzy do smaku oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości dodanej dyni.
Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut.
ETAP 2
Po tym czasie powinno fajnie odchodzić od ręki.
Gotowe przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 60 minutach ciasto jest gotowe.
ETAP 3
NADZIENIE: W trakcie, gdy ciasto rośnie pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie przysmażamy na oleju, doprawiając je do smaku. Pomidorki przekrawamy na połowę.
Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser oraz kiełbasę kroimy w plasterki. Miękkie części jarmużu oddzielamy od grubej łodygi.
Tak przygotowany chwilkę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci on objętość. Dodatkowo doprawiamy go do smaku.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę i cienko je rozciągamy, tak by powstała „zgrabna” pizza.
Brzegi ciasta dodatkowo smarujemy jajkiem. Środek pizzy smarujemy pomidorowym sosem
ETAP 5
Na sos wykładamy warstwę jarmużu. Na jarmuż wykładamy pozostałe składniki nadzienia. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie, pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla
Jagodowa