Sposób przygotowania:
Jarmużowo -kurczakowa pizza
CIASTO: Mleko podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dalej dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę. Formujemy wyższe brzegi. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na środek wykładamy nadzienie. Pieczemy około 35-40 minut (180°). Na 5-10 minut przed końcem pizzę posypujemy startym żółtym serem. Pizzę podajemy oprószona posiekanymi listkami bazylii. NADZIENIE: Z jarmużu usuwany grube łodygi. Tak przygotowany obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy. Między czasie filet także kroimy w kostkę, po czym dodajemy do cebuli. Oprószamy przyprawą do kurczaka i razem smażymy. Do tak smażonego filetu dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę. W trakcie gdy kurczak z papryką się smażą odciskamy z nadmiaru wody i siekamy na mniejsze części jarmuż. Dodajemy go do podgrzewanych składników. Całość chwilkę razem smażymy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Przestygnięty wykładamy na przygotowane ciasto drożdżowe. Pieczemy.