Sposób przygotowania:
Pizza z kaszanką
CIASTO: Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem Nakładamy nadzienie.
NADZIENIE: Ziemniaki obieramy i gotujemy. W trakcie gotowania solimy do smaku. Gotowe (nie całkiem dogotowane) odsączamy i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Kaszankę kroimy w plastry. Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym cieście. Na wierzch układamy przygotowaną kaszankę oraz jabłka. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwą. Na wierzch układamy pokrojoną cebulę.
NADZIENIE: Ziemniaki obieramy i gotujemy. W trakcie gotowania solimy do smaku. Gotowe (nie całkiem dogotowane) odsączamy i studzimy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Kaszankę kroimy w plastry. Przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym cieście. Na wierzch układamy przygotowaną kaszankę oraz jabłka. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy delikatnie oliwą. Na wierzch układamy pokrojoną cebulę.
Pejwz
Pejwz