Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i szynką
Ciasto: W misce mieszam wszystkie składniki na ciasto, wyrabiam na gładkie ciasto, formuję kulkę, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrastania. Po tym czasie ciasto znów wyrabiam i wylepiam nim dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiam na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pierś z kurczaka myję i kroję na kostkę. Oprószam przyprawą do gyrosa i smażę na rozgrzanym oleju na patelni aż do zrumienienia. Zdejmuję mięso, podlewam olej i smażę pokrojoną w półplasterki cebulkę do zeszklenia. Pieczarki myję, kroję w plasterki i duszę aż do odparowania wody. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym (nie zużywam całego sosu, resztę zostawiam na później). Następnie wykładam szynkę pokrojoną w paseczki, podsmażoną cebulkę, uduszone pieczarki i usmażone kawałki kurczaka. Całość oprószam startym na dużych oczkach tarki serem żółtym i oregano. Wkładam blachę z pizzą do lekko nagrzanego piekarnika (60-70*C) i pozostawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 220*C i piekę ok. 25 minut.Pizzę podaję gorącą z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym.
Megg