czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pizza z mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pizza najbardziej przypadła do gustu mojemu mężowi i synkowi. Dzięki dodatkowi mięsa jest bardziej sycąca:)

Pizza z mielonym

Składniki:

Pizza z mielonym

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki,
  • 3 dag świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 250ml wody,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju.

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 2 pomidory,
  • bazylia,
  • 125g mozarelli,
  • 5 dag żółtego sera,
  • ketchup pikantny,
  • cebula,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pizza z mielonym
1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać na stolnicę. W mące zrobić dołek, wlać zaczyn. Wymieszać, dodać sól i olej. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Ciastem wylepić formę na pizzę. 2. Mielone mięso wymieszać z posiekaną drobno cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju. Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu. Rozłożyć mięso na cieście, plastry pomidora oraz listki bazylii. Mozarellę porwać na kawałki i również rozłożyć na pizzy. Wierzch posypać startym serem. Piec ok. 20-25 min w temp. 220st.