Sposób przygotowania:
Pizza z młodą kapustą i ziemniakamiETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej majeranek, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.
ETAP 2
Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę ( u mnie 30 x25 cm). Formujemy wyższe brzegi, a następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
ETAP 3
NADZIENIE:Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Gotową rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do kapusty. Do całość dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kapustę dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gotową studzimy.
Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ugotowane kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni. Boczek kroimy w plasterki.
ETAP 4
Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.
ETAP 5
Na wierzch wykładamy warstwę kapusty (jeśli nie jest ona dokładnie wysmażona odciskamy z niej wodę). Na kapustę wykładamy pozostałe składniki nadzienia: kiełbasę, boczek i ziemniaki. Całość posypujemy częścią natki pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Wystarczy pizzę jeszcze posypać pozostałą natką pietruszki i podać!