slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Pizza z ogórkiem kiszonym (bezglutenowa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pizzę bez glutenu. Ciasto wyszło żółte dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam na kolację lub obiad.

Pizza z ogórkiem kiszonym (bezglutenowa)

Składniki:

Pizza z ogórkiem kiszonym (bezglutenowa)

 

  • 1 szkl puree z dyni
  • 200 g mieszanki mąk bezglutenowych
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatki: 100 g mozzarelli
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 25 g kiełbaski
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do formy
  • okrągła forma o śred. 28 cm

Sposób przygotowania:

Pizza z ogórkiem kiszonym (bezglutenowa)
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy puree z dyni, sól i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 

W tym czasie przygotowujemy dodatki. Mozzarellę i kukurydzę odcedzamy z płynu, mozzarellę drobno kroimy. Ogórki kiszone kroimy w cienkie plasterki i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Paprykę i kiełbaskę kroimy w drobną kosteczkę. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Dokładnie wylepiamy dno blaszki ciastem i cienko smarujemy koncentratem. Układamy połowę mozzarelli. 

Na serze układamy kukurydzę, paprykę i kiełbaskę oraz ogórki kiszone. Posypujemy 

solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi-do smaku. 

Na górę wysypujemy resztę mozzarelli. 

Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

Tagi:

pizza