kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czy jest ktoś kto nie lubi pizzy? Proponuję pizzę na włoskim, cienkim i chrupiącym cieście z dodatkiem krewetk i małży. Dodatków niewiele ale mniej znaczy więcej. Pycha!

Pizza z owocami morza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z owocami morza

 

  • ciasto:
  • 190ml wody
  • 30 g drożdży
  • 350g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

  • dodatki:
  • 200g suszonych pomidorów
  • 100g krewetek
  • 70g małży vongole
  • zielone oliwki
  • ser zółty/mozarella
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Pizza z owocami morza
Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy cienko i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszone pomidory miksujemy na gładką masę, którą smarujemy ciasto. Krewetki obieramy i myjemy. Układamy na pizzy razem z małżami i pokrojonymi wpół oliwkami. Posypujemy oregano i startym serem. Pieczemy w 230 stopniach C przez 10-12 stopni C.
Pizza z owocami morza
Krewetkom odrywamy główki i obieramy. Myjemy.
Pizza z owocami morza
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Pizza z owocami morza
Ciasto dzielimy na dwie częsci. Rozwałkowujemy cieńko i gęsto nakłuwamy widelcem.
Pizza z owocami morza
Krewetki układamy na pizzy razem z małżami i pokrojonymi wpół oliwkami. Posypujemy oregano i startym serem.