IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Pizza di mare

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pizza z owocami morza - prosta i pyszna

Pizza di mare

Składniki:

Pizza di mare

 

  • Ciasto:
  • 300 ml wody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • Sos:
  • 100 g pomidorów z puszki (bez skóry)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • Topping:
  • 20 dkg żółtego sera
  • 4 duże pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 150 g owoców morza w pikantnym pomidorowym sosie (z puszki)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 50 g konserwowej fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano

 

Sposób przygotowania:

Pizza di mare
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej olejem dużej blasze i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto posmarować sosem, wyłożyć ¾ sera (pokrojonego w plasterki lub startego na tarce o grubych oczkach). Następnie na pizzę wyłożyć: posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól, pokrojone w plasterki pieczarki, owoce morza (wraz z sosem), osączonego tuńczyka, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną na 1,5-cm kawałki fasolkę, oregano, pieprz i pozostały ser. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (poziom drugi od dołu) i piec 15-20 minut (do momentu zrumienienia ciasta).
Smacznego!