Sposób przygotowania:
Pizza z pikantnym salami
Ten obiad wynegocjowała moja córka - wielbicielka pizzy. Ale ja wynegocjowałem pikantną wersję. Przygotuj ciasto - drożdże z odrobiną cukru rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstaw na 15 minut. Mąkę z solą przesiej do miski, dodaj wodę, drożdże i wyrób elastyczne ciasto. Nasmaruj cienko oliwą i odstaw do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny. Przygotuj sos - posiekaną (może być grubo) cebulę zeszklij na oliwie, dodaj pomidory (obrane ze skóry), obrany i zgnieciony czosnek i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj ręcznie rozdrobnione listki bazylii. Sos utrzyj blenderem na gładką masę. Posiekaj w piórka cebulę, zeszklij i dodaj do niej pokrojone w plasterki pieczarki i drobno posiekany czosnek. Przesmaż razem, aż pieczarki się zrumienią. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim blachę do pizzy (lub inną). Daj mu odpocząć z 10 minut, po czym posmaruj sosem, rozłóż równomiernie smażone pieczarki, połóż na nich plastry salami i cienko pokrojoną mozzarellę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (dolna i górna grzałka) ok. 20 - 25 minut. Gdyby góra zanadto się przypiekała - wyłącz górną grzałkę, bo mnie udało się górę zapiec tak, że była twarda.