Sposób przygotowania:
Pizza z pokrzywą
1. Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody, następnie drobno siekamy.
Czosnek obieramy i również drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek, chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec, dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut.
Na koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze dusimy. Studzimy.
2.Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.
Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.
Na ciasto wykładamy farsz.
4.Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści.
Czosnek obieramy i również drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek, chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec, dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut.
Na koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze dusimy. Studzimy.
2.Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem.
Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.
Na ciasto wykładamy farsz.
4.Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści.