VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pizza z salami i warzywami z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem.

Pizza z salami i warzywami z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza z salami i warzywami z ryżem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wierzch:
  • 2 łyżki keczupu
  • Oregano
  • 200 g warzywa na patelnię z ryżem i pieczarkami Hortex
  • 300 g sera
  • 8 plastrów salami
  • 200 g pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Pizza z salami i warzywami z ryżem
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy okrągły placek. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w plasterki. Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy. Przygotowane ciasto smarujemy keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z ryżem i salami. Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą sera. Smacznego!
Pizza z salami i warzywami z ryżem
Pizza z salami i warzywami z ryżem
Pizza z salami i warzywami z ryżem
Ułożenie warzyw z ryżem i pieczarkami oraz salami na cieście
Pizza z salami i warzywami z ryżem
Pizza z salami i warzywami z ryżem