pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ciasto drożdżowe z farszem mięsnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Odrywamy kawałek ciasta i rozciągamy jak na pizze, następnie obcinamy brzegi ma wyjść prostokąt (ciasto ma być bardzo cienkie)...

Ciasto drożdżowe z farszem mięsnym

Składniki:

Ciasto drożdżowe z farszem mięsnym

 

  • ciasto:

 

  • po szklance mąki białej i razowej,
  • drożdże (te gotowe w małych saszetkach),
  • sól morska (łyżeczka od herbaty),
  • brązowy cukier (łyżeczka od herbaty),
  • oliwa z oliwek (łyżka od zupy),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • oregano,
  • kminek,
  • i mielone suszone grzyby.
  • jak ciasto będzie za rzadkie trzeba dodać troszkę mąki.

 

  • farsz:

 

  • 0,5 kg mięsa z rosołu (produkt uboczny po gotowaniu zupy), marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por,
  • (wszystkie warzywa mogą być z rosołu)
  • sól,
  • pieprz czarny i ziołowy,
  • cebula,
  • gałka,

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z farszem mięsnym
Gotowane mięsko wołowe, wieprzowe przekręcamy przez maszynkę z dodatkiem marchewki, pietruszki selera, pora ... taką warzywno - mięsną papkę przyprawiamy solą, pieprzem, gałką (tym co lubimy) dodajemy na patelnie gdzie wcześniej dusiliśmy cebulkę, Farsz ma być dość ścisły.Odrywamy kawałek ciasta i rozciągamy jak na pizze, następnie obcinamy brzegi ma wyjść prostokąt (ciasto ma być bardzo cienkie). Nakładamy równomiernie farsz i zawijamy jak makowca ;-) Gotowy rulon delikatnie nacinamy ukośnie nożem i smarujemy oliwką z oliwek. (nacinanie zapobiegnie nadmiernemu wyrastaniu) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut przy około 200°Cwięcej fotek potrawy ;-) http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1056/852/