Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiemPrzygotowanie ciasta:
Do miski dajemy drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy ciepłe mleko, jajko dokładnie roztrzepujemy, dodajemy oliwę z oliwek, przesianą mąkę, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15-20 min. w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Gdy ciasto jest gotowe przekładamy na stolnicę podsypaną delikatnie mąką i wyrabiamy chwileczkę. Następnie wałkujemy ciasto w kształcie koła o średnicy 26 cm. Przekładamy do okrągłej formy na pizze.
Przygotowanie sosu :
Wszystkie składniki na pastę pomidorową dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Gotową pastą smarujemy ciasto w formie.
Etap końcowy:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jajko gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Ser mozzarella ścieramy na średnich oczkach tarki. Na ciasto posmarowane pastą pomidorową dajemy pieczarki, tuńczyka, plasterki jajka, piórka cebuli. Wierzch posypujemy startym serem. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika do ok. 200-220 stopni i pieczemy ok. 15-20 min.