berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Pizza z dodatkiem mąki żytniej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizza z mąki pszennej i żytniej. Smakuje wyśmienicie i jest zdrowsza niż jej pszenna kuzynka. Dodatek warzyw i pysznego sosu nadaje jej charakter.

Pizza z dodatkiem mąki żytniej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z dodatkiem mąki żytniej

 

 

  • cebula - 1
  • pieczarki - 20 dag
  • koncentrat pomidorowy - 1
  • kukurydza - pół puszki
  • żółty ser - 200 g
  • przyprawa do pizzy
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Pizza z dodatkiem mąki żytniej
Mąkę żytnią i pszenną wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać soli i zalać letnią wodą. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Zrobić dołek, wlać olej i wyrabiać dalej.

Elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pokroić cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej patelni.

Wlać koncentrat pomidorowy, podlać odrobiną wody. Przyprawić: sól, pieprz, oregano. Zostawić do ostygnięcia.

Ciasto wyłożyć na blaszkę. Posmarować sosem. Ułożyć pokrojone pieczarki, kukurydzę. Posypać startym serem.

Na wierzch posypać przyprawę do pizzy. Pieczenie: 20 minut, 180 stopni.  
Pizza z dodatkiem mąki żytniej
Wyrabiać ciasto pięć minut, wlać olej i wyrobić jeszcze raz. Odstawić do urośnięcia..
Pizza z dodatkiem mąki żytniej
Blacha wysmarowana olejem i obsypana mąką. Wyłożyć ciasto.
Pizza z dodatkiem mąki żytniej
Cebula podsmażona i zalana koncentratem tworzy sos.
Pizza z dodatkiem mąki żytniej
Ułożyć wszystkie składniki i posypać startym żółtym serem.

Tagi:

pizza