Sposób przygotowania:
Pizza z dodatkiem mąki żytniej
Mąkę żytnią i pszenną wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać soli i zalać letnią wodą. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Zrobić dołek, wlać olej i wyrabiać dalej.
Elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pokroić cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej patelni.
Wlać koncentrat pomidorowy, podlać odrobiną wody. Przyprawić: sól, pieprz, oregano. Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę. Posmarować sosem. Ułożyć pokrojone pieczarki, kukurydzę. Posypać startym serem.
Na wierzch posypać przyprawę do pizzy. Pieczenie: 20 minut, 180 stopni.
Elastyczne ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pokroić cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej patelni.
Wlać koncentrat pomidorowy, podlać odrobiną wody. Przyprawić: sól, pieprz, oregano. Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę. Posmarować sosem. Ułożyć pokrojone pieczarki, kukurydzę. Posypać startym serem.
Na wierzch posypać przyprawę do pizzy. Pieczenie: 20 minut, 180 stopni.