jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo-kurczakowa pizza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Dynia to warzywo „idealne”- jest zdrowe, pyszne i można ją podać na słodko i słono:) Dziś polecam pizzę z jej udziałem. Osobiście mogła bym ją jeść codziennie:).

Dyniowo-kurczakowa pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo-kurczakowa pizza

 

  • Blaszka 24x30 cm
  • Ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 140 ml mleka,
  • ¼ kostki drożdży,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • Zioła dalmatyńskie 1,5 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • około 300 gram dyni po obraniu,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • ok 6 dużych pieczarek,
  • kilka kostek sera feta,
  • olej do smażenia,
  • tymianek,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • ok 80 gram sera żółtego,
  • natka pietruszki do posypania,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • jajko do posmarowania brzegów

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-kurczakowa pizza
CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE: •jajko do posmarowania brzegów Dynię kromy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem , solą oraz tymiankiem. Tak przygotowaną skrapiany olejem i zapiekamy na półmiękko. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy. Następnie dodajemy do niego dość grubo pokrojone pieczarki. Całość smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wykładając formujemy wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy podpieczoną dynię, pieczarki z filetem oraz ser feta. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści całość wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
Dyniowo-kurczakowa pizza
Dynie kroimy w kostke, przyprawiamy i zapiekamy
Dyniowo-kurczakowa pizza
Do przysmażonego mięsa dodajemy pieczarki
Dyniowo-kurczakowa pizza
Wyrośnięte ciasto wykładamy na dno przygotowanej blaszki
Dyniowo-kurczakowa pizza
na ciasto nakładamy nadzienie. Pieczemy