Sposób przygotowania:
Dyniowo-kurczakowa pizza
CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko, zioła dalmatyńskie oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE: •jajko do posmarowania brzegów Dynię kromy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem , solą oraz tymiankiem. Tak przygotowaną skrapiany olejem i zapiekamy na półmiękko. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy. Następnie dodajemy do niego dość grubo pokrojone pieczarki. Całość smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wykładając formujemy wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy podpieczoną dynię, pieczarki z filetem oraz ser feta. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści całość wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
NADZIENIE: •jajko do posmarowania brzegów Dynię kromy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy czosnkiem , solą oraz tymiankiem. Tak przygotowaną skrapiany olejem i zapiekamy na półmiękko. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy. Następnie dodajemy do niego dość grubo pokrojone pieczarki. Całość smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Wykładając formujemy wyższe brzegi, które smarujemy jajkiem. Środek ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy podpieczoną dynię, pieczarki z filetem oraz ser feta. Pizzę pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ser się rozpuści całość wyjmujemy. Przed podaniem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.
Nina W.