Sposób przygotowania:
Pizza z sosem czosnkowym
Drożdże rozcieram z cukrem i odstawiam na chwilę aż zaczną pracować. Do misy wkładam mąkę, wodę, sól, oliwę i drożdże. Wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 min aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyjmuję na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagniatam żeby, dzielę na 2 porcje i rozwałkowuję na placki, wielkości średnicy formy na której się będzie piekła pizza. Formę smaruje olejem i przekładam placek. Na brzeg ciasta sypię dookoła starty ser, polewam sosem czosnkowym i dokładnie zawijam, żeby powstał wysoki brzeg. Ciasto smaruje sosem pomidorowym, posypuje ziołami i układam dodatki: kawałki szynki, plastry pomidora, oliwki zielone, pokrojone w kostkę papryki, polewam sosem czosnkowym oraz pokrojoną mozzarellą oraz startym serem. Pizze wstawiam do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 25 min. Wyjmuję i posypuję pokruszoną fetą oraz drobno posiekaną dymką. Z pozostałą częścią ciasta postępuję tak samo. Dodatki można zmieniać do woli.