paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Chrupiąca pizza z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza w zdrowszej i mniej kalorycznej wersji

Chrupiąca pizza z rukolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiąca pizza z rukolą

 

  • Ciasto:
  • 15 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g mąki
  • ciepła woda
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Na pizze:
  • sos pomidorowy z bazylią
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka plasterków szynki
  • 2-3 papryczki pepperoni
  • 1/2 kostki fety
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • rukola

Sposób przygotowania:

Chrupiąca pizza z rukolą
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mąkę. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulkę podsmażamy i doprawiamy. Zaczyn mieszamy z mąką, oliwą oraz solą, dodajemy tyle ciepłej wody by powstało gładkie elastyczne ciasto. Wyrabiamy porządnie. Wałkujemy na placek, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy pieczarkami i cebulką, rozkładamy szynkę, talarki czerwonej cebuli, paprykę, pepperoni a całość posypujemy fetą. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy wierzch świeżą rukolą.
Chrupiąca pizza z rukolą
Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ładnie wyrósł
Chrupiąca pizza z rukolą
Ciasto musismy porządnie wyrobić na gładką masę
Chrupiąca pizza z rukolą
Sos pomidorowy będzie najlepszy jeżeli zrobimy go sami
Chrupiąca pizza z rukolą
Uwielbiam fetę na pizzy, po upieczenia jest pyszna