zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza ze spinatą, fetą i szpinakiem.

Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a

 

  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 60 - 70 dag mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyż oliwy
  • Farsz:
  • 20 dag spinaty
  • ser żółty
  • 25 dag szpinaku
  • 10 dag fety
  • pieprz czarny mielony
  • oregano
  • Ponadto:
  • sos do pizzy

Sposób przygotowania:

Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a
Rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Zaczyn drożdżowy wlewamy do mąki. Boki lekko zsypujemy w środek Przykrywamy ścierką i odstawimy na ok 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i oprószamy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na na pół godziny. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejne pół godziny. Ciasto równomiernie rozwałkowujemy. Smarujemy sosem (https://gotujmy.pl/sos-do-pizzy-zub3ra,przepisy,191931.html). Następnie posypujemy startym żółtym serem i układamy plasterki spinaty. Szpinak dokładnie płuczemy, a następnie grubo szatkujemy (można sparzyć wrzątkiem). Układamy na pizzy i posypujemy pieprzem. Na koniec pizze posypujemy startą fetą i oprószamy suszonym oregano. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!.
Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a
Ciasto smarujemy sosem i posypujemy serem.
Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a
Wypłukany szpinak szatkujemy i dodajemy do pizzy.
Pizza ze spinatą i fetą Zub3r'a
Pizzę posypujemy startą fetą i suszonym oregano.