Sposób przygotowania:
Pizza ze świeżym pomidorem i bazylią
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie we szczyptą cukru a następnie odstawiamy je na 15 min. Przesiewamy do miski mąkę. Do mąki przelewamy rozpuszczone w wodzie z cukrem drożdże, dodajemy sól, olej, 1/4 część pokrojonej bazylii i wyrabiamy ciasto na pizzę. Wyrobione ciasto w misce odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Wyrośniete ciasto na pizzę rozkładamy w posmarowanej tłuszczem formie. Na ciasto rozkładamy cienką warstwę ulubionego sosu pomidorowego. Ja użyłam sos domowej roboty na który przepis niebawem umieszczę. Następnie rozkładamy pokrojony w plastry serek topiony. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku lub prodiżu przez 30 min. Na upieczoną pizzę rozkładamy pokrojone w plastry świeże pomidory i zerwane listki bazylii. Podajemy na ciepło.