Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem
Drożdże rozpuścić w wodzie, zmieszać z połową mąki, całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Następnie dodać pozostałą część mąki oraz sól i wyrobić sprężyste ciasto.
Natłuścić masłem formę do pizzy (średnica 28cm). Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe na około 30 minut, aż zwiększy dwukrotnie swą objętość.
W tym czasie szpinak przebrać, oczyścić, umyć, dobrze odsączyć. Olej rozgrzać w dużym garnku, poddusić na nim szpinak, potem gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Piec rozgrzać do temp 200stC.
Szpinak dokładnie odsączyć i rozłożyć równomiernie na cieście, następnie rozprowadzić czosnek i oregano, a wszystko posolić.
Ser pokroić w paski i położyć na pizzie. Całość piec przez 20 minut na średnim poziomie w piekarniku.
Następnie dodać pozostałą część mąki oraz sól i wyrobić sprężyste ciasto.
Natłuścić masłem formę do pizzy (średnica 28cm). Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe na około 30 minut, aż zwiększy dwukrotnie swą objętość.
W tym czasie szpinak przebrać, oczyścić, umyć, dobrze odsączyć. Olej rozgrzać w dużym garnku, poddusić na nim szpinak, potem gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Piec rozgrzać do temp 200stC.
Szpinak dokładnie odsączyć i rozłożyć równomiernie na cieście, następnie rozprowadzić czosnek i oregano, a wszystko posolić.
Ser pokroić w paski i położyć na pizzie. Całość piec przez 20 minut na średnim poziomie w piekarniku.