Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pizzerinki z żółtym serem i kiełbasa krakowską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś na kolację podajemy pizzerynki. Przygotowuję ją zazwyczaj z pozostałości jakie znajduję w lodówce. Tym razem trafiło na ser gouda i krakowską kiełbasę.

Pizzerinki  z żółtym serem i kiełbasa krakowską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerinki z żółtym serem i kiełbasa krakowską

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 g drożdży
  • 200 ml wody ciepłej
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g sera gouda
  • 150 g kiełbasy krakowskiej
  • 200 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z żółtym serem i kiełbasa krakowską
Mąkę wsypujemy do miski robimy dołek i skruszamy drożdże zasypujemy cukrem i polewamy łyżką ciepłej wody, zostawiamy by wyrosły. Dodajemy pozostałe składniki, wodę sól i wyrabiamy ciasto podczas wyrabiania dodajemy olej. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dzielimy na około 4-5 części. Wałkujemy na okrągłe placki smarujemy sosem pomidorowym posypujemy startym serem i układamy kiełbasę krakowską. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut do zarumienienia.
Pizzerinki  z żółtym serem i kiełbasa krakowską
z podanych składników przygotowujemy ciasto
Pizzerinki  z żółtym serem i kiełbasa krakowską
dzielimy ciasto na 4-5 części i wałkujemy na okręgi
Pizzerinki  z żółtym serem i kiełbasa krakowską
smarujemy pizzerinki sosem pomidorowym na całej powierzchni
Pizzerinki  z żółtym serem i kiełbasa krakowską
posypujemy startym serem układamy kiełbasę i pieczemy