karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pizzerki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonałe pizzerki. Zasmakują całej rodzince i znajomym. Hit w moim domu.

Pizzerki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizzerki

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • drożdże (ja używam Babuni - mniej niż połowa)
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz:
  • szynka konserwowa w bloku
  • duża cebula
  • ketchup
  • 30 dag ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Pizzerki
Ciasto:
Przygotowujemy drożdże: Podgrzewamy mleko w mikrofalówce tak, aby było ciepłe, lecz nie gorące, bo zabije drożdże. Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i rozdrabniamy drożdże. Mieszamy tak, aby drożdże się rozpuściły. Wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy zrobione drożdże. Wszystko musimy wymieszać. Jak się połączy dodajemy odrobinę oleju. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do czasu wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce.
Farsz:
W trakcie wyrastania ciasta można przygotować farsz. Szybkę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do szynki pod koniec smażenia tak, by cebula się uprażyła. Farsz odstawiamy do wystudzenia. Ser żółty ścieramy na tarce.

Gdy ciasto wyrośnie można działać dalej. Od kuli ciasta odrywamy niewielki kawałek i cienko go rozwałkowujemy. Po rozwałkowaniu, wierzch smarujemy ketchupem i nakładamy szynkę z cebulą a na to starty żółty ser. Tak robimy z każdym kolejnym kawałkiem.
Pizzerki kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut.
Smacznego :)
Pizzerki
Gotowe, wyrośnięte drożdże tuż przed dodaniem do mąki i wyrobieniem.
Pizzerki
Wyrobione ciasto, gotowe do wyrastania przez 30 minut.
Pizzerki
Wyrośnięte już ciasto, gotowe do dzielenia na pizzerki i rozwałkowywania.
Pizzerki
Gotowe pizzerki, wyłożone farszem czeające na pieczenie.