Sposób przygotowania:
Pizzerki pizzerinki
Mąki przesiej na stolnicę. Drożdże świeże pokrusz do szklanki, zasyp łyżką cukru, zamieszaj i odstaw na kwadrans, aby zrobiły się płynne. W przypadku drożdży suszonych, przesiej je razem z mąkami na stolnicę. Mleko podgrzej, ale tylko na tyle, aby zrobiło się ciepłe, tzn. do okołu 40 stopni Celsjusza. Gdy świeże drożdże będą płynne, dodaj je do mąki, następnie wsyp lubczyk, 4 łyżki oliwy, ciepłe mleko oraz sól. Rozrób ciasto na tyle, aby wszystke składniki dobrze się połączyły. W razie potrzeby podsyp mąką. Następnie podziel ciasto na 5-6 części (w zależności od tego, czy chcesz większe czy mniejsze krążki) i z każdej rozwałkuj okrąg o grubości 1 cm. Przykryj je o odstaw. W tym czasie włącz piekarnik i nastaw na 180 stopni. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, odrobiny soli i pieprzu. Pieczarki umyj, drobno pokrój i dodaj do cebuli. Do cebuli możesz również dodać trochę wędliny i też ją podsmażyć. Gdy cebula zmięknie dodaj do niej przyprawę do pizzy i wymieszaj. Paprykę umyj, posiekaj na małe kwadraciki. Okrągłe placki z ciasta posmaruj koncentratem pomidorowym (na 6 pizzerek wystarcza połowa małego 8 gramowego słoiczka), następnie posyp startym serem żółtym, wędliną, nałóż cebulę i posyp odrobiną papryki. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut najlepiej na papierze do pieczenia. Smacznego!
blackbetty
Sarenka
Natala1210
iwi69
czarna-mamba