olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Placek agrestowy olmanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienity placek idealny na spotkania towarzyskie :)

Placek agrestowy olmanki

Składniki:

Placek agrestowy olmanki

 

  • 30dag margaryny
  • 5jaj
  • 25dag cukru
  • 1 torebeczka cukru wanilinowego
  • 25dag mąki
  • 10 dag mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 dag najlepiej niedojrzałego agrestu
  • 5dag cukru pudru (najlepiej z wanilią, ale niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Placek agrestowy olmanki
Tłuszcz utrzeć lub ubić na pianę, dodawać po jaju i po części cukru, wsypać cukier wanilinowy. Pulchną masę wymieszać z obiema mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze i obłożyć agrestem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. (piec w temp. 180-200 stopni). Można również polać glazurą albo polewą owocową.

Tagi:

placek