marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek bananowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki o posmaku tropikalnym mają to do siebie,że można dodawać wymyślne lub te bakalie i składniki, którymi dysponujemy.

Placek bananowy z bakaliami

Składniki:

Placek bananowy z bakaliami

 

  • 1-2 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 35 dag.masła,
  • 5 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • sok ze świeżej cytryny(bez pestek),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego,
  • 15 dag. siekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • 15 dag.łuskanych migdałów,
  • 5-6 łyżek mleczka kokosowego,
  • 1 duży banan,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Placek bananowy z bakaliami
Banana opłukać i obrać, obcinając ściemniałe końce. Skropić go również sokiem z cytryny, by nie ściemniał za szybko. Bakalie do ciasta przebrać, sparzyć. Orzechy utłuc i posiekać, margarynę rozpuścić w rondlu z cukrem i miodem, ciągle mieszając na małym ogniu. Zestawić na bok i wystudzić, a później dodać parę łyżek gęstego mleczka kokosowego. Na koniec przesiać do rondla z masą mąkę z proszkiem do pieczenia i po jednym jaju. Zmiksować, a pod koniec dodać bakalie i wymieszać składniki gumową łopatką kuchenną. Formę okrągłą natłuścić,wysypać bułką tartą i wylać masę na dno formy. Na wierzch ułożyć całego banana, lekko wciskając owoc w masę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokroić. Podawać na talerzykach deserowych.