Sposób przygotowania:
Placek bananowy z bakaliami
Banana opłukać i obrać, obcinając ściemniałe końce. Skropić go również sokiem z cytryny, by nie ściemniał za szybko. Bakalie do ciasta przebrać, sparzyć. Orzechy utłuc i posiekać, margarynę rozpuścić w rondlu z cukrem i miodem, ciągle mieszając na małym ogniu. Zestawić na bok i wystudzić, a później dodać parę łyżek gęstego mleczka kokosowego. Na koniec przesiać do rondla z masą mąkę z proszkiem do pieczenia i po jednym jaju. Zmiksować, a pod koniec dodać bakalie i wymieszać składniki gumową łopatką kuchenną. Formę okrągłą natłuścić,wysypać bułką tartą i wylać masę na dno formy. Na wierzch ułożyć całego banana, lekko wciskając owoc w masę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokroić. Podawać na talerzykach deserowych.