lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Placek budyniowo-czereśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny placek który bardzo łatwo się piecze.

Placek budyniowo-czereśniowy

Składniki:

Placek budyniowo-czereśniowy

 

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki maki
  • 5 jaj
  • 15 gram kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Placek budyniowo-czereśniowy
Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do zmiksowanej masy z masła z dodatkiem cukru i cukru waniliowego i jajek.Wlej mleko.Ciasto wymieszaj, podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao.Ciasto białe (bez dodatku kakao) wylej na formę wysmarowaną masłem, na ciasto wylej ciasto ciemne a na wierch poukładaj czereśnie bez pestek.Piecz ciasto 40-50 minut w temp 190 st.Zimny budyń ugotowany z mleka utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem.Krem wyłóż na upieczone,przestudzone ciasto.

Tagi:

mak placek