mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Placek budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Prosty przekładaniec budyniowy

Placek budyniowy

Składniki:

Placek budyniowy

 

  • 4 jajka
  • szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki + 18 łyżek mąki
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki roztopionej margaryny
  • łyzka amoniaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.
  • Przełożenie:
  • 2 budynie
  • litra mleka
  • szkl. cukru
  • Dodatkowo:
  • polewa

 

Sposób przygotowania:

Placek budyniowy
Składniki wyłożyć. Przygotować wysoką miskę. Wyłożyć produkty do naczynia. Zmiksować mikserem na małych obrotach. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać 18 łyżek mąki, wymieszać. Podzielić na dwie części. Wylać na wyłożone papierem do pieczenia blachy. Piec w temp. 160 stopni przez pół godziny. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Upieczone i wystudzone placki przekładać ciepłym budyniem. Polać polewą.