Sposób przygotowania:
Placek chałwowo-czekoladowy z nutą capuccino
Biszkopt capuccino Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy powoli cukier, następnie po żółtku. Do tak ubitej masy dodajemy sypką kawę capuccino. Cały czas miksując dodajemy olej. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą ( Ja robiłam to na najniższych obrotach miksera) Wylewamy do formy ( wymiary ok 25x38) pieczemy w 180°C ok 35-40 minut. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Masa chałwowa Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń( ma być dość gęsty). Tak przygotowany budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło z margaryną ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę. Masa czekoladowa. Czekoladę ścieramy na tarce. Jajka wraz cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość dodajemy czekoladę. Cały czas miksujemy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Margarynę i masło ucieramy na puch. Dodajemy powoli masę jajeczno-czekoladową. Przełożenie Na biszkopt wykładamy masę chałwową, na to wykładamy bezy lekko wciskają je w masę. Na bezy wykładamy masę czekoladową i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierz można polać polewą lub udekorować wedle uznania.