Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Placek chałwowo-czekoladowy z nutą capuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placek przygotowany specjalnie dla męża miłośnika chałwy:). Zawsze wydawało mi się ze połączenie chałwy i bez będzie zbyt słodkie, ale okazało się, że wcale tak nie jest. Wszystkie składniki uzupełniają się.

Placek chałwowo-czekoladowy z nutą capuccino

Składniki:

Placek chałwowo-czekoladowy z nutą capuccino

 

  • Biszkopt capuccino
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa)
  • 6 łyżek oleju
  • 5 łyżek sypkiej kawy capucinno ( u mnie czekoladowe)

 

  • Masa chałwowa
  • 1,5 szklanki mleka
  • Cukier waniliowy
  • waniliowy na ¾ l + niepełna łyżka mąki ziemniaczanej ( lub 2 budynie na ½ l już bez mąki)
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 200g chałwy ( u mnie waniliowa)

 

  • Masa czekoladowa
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny

 

  • Dodatkowo
  • gotowe bezy

Sposób przygotowania:

Placek chałwowo-czekoladowy z nutą capuccino
Biszkopt capuccino Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy powoli cukier, następnie po żółtku. Do tak ubitej masy dodajemy sypką kawę capuccino. Cały czas miksując dodajemy olej. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą ( Ja robiłam to na najniższych obrotach miksera) Wylewamy do formy ( wymiary ok 25x38) pieczemy w 180°C ok 35-40 minut. Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Masa chałwowa Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń( ma być dość gęsty). Tak przygotowany budyń zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło z margaryną ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodajemy pokruszoną chałwę. Masa czekoladowa. Czekoladę ścieramy na tarce. Jajka wraz cukrem ubijamy na parze. Gdy podwoją swoją objętość dodajemy czekoladę. Cały czas miksujemy, aż czekolada się rozpuści. Studzimy. Margarynę i masło ucieramy na puch. Dodajemy powoli masę jajeczno-czekoladową. Przełożenie Na biszkopt wykładamy masę chałwową, na to wykładamy bezy lekko wciskają je w masę. Na bezy wykładamy masę czekoladową i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierz można polać polewą lub udekorować wedle uznania.