Sposób przygotowania:
Ciasto chałwowo-czekoladowe z bezikami.
Ciasto Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać łyżkę octu a na sam koniec wmieszać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec przez ok 35-40 min w 180 C Budyń ugotować w 1/2 l mleka. Masło utrzeć na puszysty krem. Do utartego masła stopniowo dodawać ostudzony budyń i dalej ucierać. Na koniec dodać spirytus. Utrzeć. Puszysty krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać chałwę a do drugiej roztopioną z trzema łyżkami mleka i przestudzoną czekoladę (czekolada roztopiona w kąpieli wodnej). Po upieczeniu ciasto przekroić na dwie części. Na dolny placek nałożyć krem chałwowy (troszkę zostawić na wierzch) i równo rozprowadzić, ułożyć bezy następnie rozłożyć krem czekoladowy i przykryć drugą połową biszkopta. Wierch posmarować pozostałym kremem chałwowym i posypać płatkami migdałów.
marietta