Sposób przygotowania:
Placek czekoladowo jabłkowy
Dwie szklanki mąki wymieszać z jedną łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie dodać do tego jedną szklankę cukru, dwie ,łyżki kakao oraz wbić pięć jajek. Wszystkie składniki bardzo dobrze ucierać, a po chwili dodać jedną szklankę oleju i ponownie wymieszać, żeby otrzymać jednolitą masę. Jabłka dokładnie umyć, obrać i przekroić na pół, aby usunąć gniazda ziarenek. Umyte i obrane jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka dodać do wyrobionego ciasta i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę, która jest posmarowana tłuszczem lub wyścielona papierem do pieczenia. Placek piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 55 minut. Upieczone ciasto dać do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem i cynamonem oraz przyozdobić kawałkami czekolady.