Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy.
Jajka roztrzepać i wlać do miski, na to pokruszyć drożdże, następnie dodać cukier, mleko, olej i mąkę. Nie mieszać, odstawić na 2 godz. Potem wszystko dokładnie wymieszać tak by nie było żadnych grudek, włożyć na wcześniej natłuszczoną blachę, posypac kruszonką i wstawić do pieca.
Piec 40 - 45 min. w temp. 180 - 190°C.
Piec 40 - 45 min. w temp. 180 - 190°C.
darmiona
Pyza
Czy na pewno aż 10 dkg drożdży? bardzo dużo jak na tę ilość mąki.... Przydałoby się też podać orientacyjną wielkość blachy.
Karmelka87
Tak drożdży jest w sam raz, placek pięknie wyrasta. A blaszkę używam średniej wielkości. Pozdrawiam:)
Karmelka87
darmiona
Karmelka87
Darmiono
Bierzesz miskę przesiewasz wskazaną ilość mąki, dodajesz do niej cukier waniliowy i cukier biały, na końcu dodajesz pól kostki margaryny i wszystko razem łączysz tzn. ugniatasz palcami tak żeby mąka i cukier obtoczyły masło. Kruszonka wychodzi chrupiąca:)
Można też dodać więcej cukru to zależy od gustu, ja daje takie proprorcje ponieważ ciasto jest juz słodkie więc taka ilość cukru wg mnie jest oki. Udanego ekspetymentowania:)
emef