dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placek drożdżowy bez zagniatania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu placek drożdżowy.

Placek drożdżowy bez zagniatania Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek drożdżowy bez zagniatania

 

  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 kg mąki
  • cukier waniliowy
  • dżem malinowy, owoce (niekoniecznie)

 

  • Kruszonka:
  • 5 dag masła
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy bez zagniatania
Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem (powinno być letnie) i drożdżami. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Możemy przełożyć dżemem lub dodać rodzynki. Wierzch posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki zagniatamy ze sobą). Ja na wierzchu ułożyłam jeszcze poziomki. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego.
Placek drożdżowy bez zagniatania
Jajka mieszamy z cukrem, olejem, mlekiem i drożdżami.
Placek drożdżowy bez zagniatania
Dodjemy mąkę i całość dokładnie mieszamy.
Placek drożdżowy bez zagniatania
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 1 godzinę.