Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy,który zawsze się udaje
Tłuszcz roztopić,mleko podgrzać.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Jaja ubić z cukrem(1/4 szklanki).Wszystko dodać do mąki,drewnianą łyżką wymieszać(wybić).Zostawić do wyrośnięcia.Wyłożyć na małą blaszkę do placka natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia.Zostawić znowu na 15 minut do wyrośnięcia.Posypać tartą bułkę,nałożyć owoce,kruszonkę .Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 40-45 minut.Kiedy się zrumieni i urośnie sprawdzamy patyczkiem.Jeśli patyczek jest suchy,ciasto należy wyjąć i przykryć czystym ręcznikiem bawełnianym,kuchennym,aby nie wysuszyło się.Można polukrować.
luna