Placek drożdżowy oszczędny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

pyszny sytny placek drożdżowy polecam

Placek drożdżowy oszczędny

Składniki:

Placek drożdżowy oszczędny

 

Sposób przygotowania:

Placek drożdżowy oszczędny
Rozkruszyłam drożdże,zalałam połową ciepłego mleka,wsypałam łyżeczkę cukru i pozostawiłam na pół godziny do wyrośnięcia.Do miski wsypałam mąkę i wlałam wyrośnięte drożdże z mlekiem.Jaja utarłam do białości z resztą cukru, wlałam do mąki i wyrabiałam ciasto dolewając resztę ciepłego mleka.Po 30 minutowym wyrabianiu dodałam stopioną margarynę i olej,olejek migdałowy oraz cukier waniliowy.Ponownie wyrobiłam.Wyrobione ciasto rozciągłam na blasze wysmarowanej tłuszczem.Powierzchnię posmarowałam białkiem.Gdy ciasto wyrosło piekłam je w 180 s.c ok 1 godziny

Tagi:

placek ciasto