Sposób przygotowania:
Placek drożdżowy oszczędny
Rozkruszyłam drożdże,zalałam połową ciepłego mleka,wsypałam łyżeczkę cukru i pozostawiłam na pół godziny do wyrośnięcia.Do miski wsypałam mąkę i wlałam wyrośnięte drożdże z mlekiem.Jaja utarłam do białości z resztą cukru, wlałam do mąki i wyrabiałam ciasto dolewając resztę ciepłego mleka.Po 30 minutowym wyrabianiu dodałam stopioną margarynę i olej,olejek migdałowy oraz cukier waniliowy.Ponownie wyrobiłam.Wyrobione ciasto rozciągłam na blasze wysmarowanej tłuszczem.Powierzchnię posmarowałam białkiem.Gdy ciasto wyrosło piekłam je w 180 s.c ok 1 godziny
zewa
Co za bzdury piszesz, ręce Ci nie odpadły po tych 30 minutach ???
Babciagramolka
Ewciu - na pieczeniu to ja się nie znam ale akurat tu bym dyskutowała bo pamietam jak mój Dziadek ciasto drożdżowe na placek na pewno ponad pół godziny wyrabiał i to po kilka razy - odkładał i od nowa tyle samo nim walił - aż dziurki w środku w cieście były.Chyba kiedyś tak się ciasto drożdżowe na placek wyrabiało .
zewa
Ja nigdy tak długo nie wyrabiam ciasta, ale skoro piszesz że tak jest to przepraszam za powyższy komentarz.
MagdaMM