aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

placek drożdżowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

nie ma to jak swoj placek drozdzowy

placek drożdżowy z bakaliami

Składniki:

placek drożdżowy z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

placek drożdżowy z bakaliami
Do połowy cieplego mleka wrzucamy i rozpuszczamy pokruszone drozdze. Odstawiamy w cieple a miejsce do wyrosniecia. Margaryne rozpuszczamy w drugiej czescie cieplego mleka, podgrzewajac. Jajka ubijamy z cukrem. Do miski wsypujemy maka, wyrosniete drozdze, ubite jajka z cukrem, rozpuszczona margaryne, sol i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem na wolnych obrotach, dodajemy bakalie i mieszamy. Miske odstawiamy w cieple miejsce, przykrywajac sciereczka do wyrosniecia. Nastepnie przekladamy do 1 duzej foremki lub 2 malych i ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrosniecia. Pieczemy godzine w 180stopniach.